پژوهشگر و مدرس فلسفه سیاسی و مطالعات فرهنگی و تمدنی
درباره سقوط رژیم سوریه چند موضوع قابل توجه است :
یکم. از ابتدا حمایت مطلق ج.ا.ا. از بشار اسد با وجود ظلمها، مفاسد وخشونت های گسترده رژیم او در سوریه نادرست بود. حمایت از او با هدف مقابله با فاجعه اسرائیلی داعش، باید از ابتدا و به صراحت مشروط و موقت تعیین می شد. مشروط به برگزاری زمانمندِ انتخابات آزاد ( نه نمایشی ) و تعیین رئیس جمهور جدید و ارائه برنامه ای برای تامین حقوق مردم و مقابله با ظلم، فساد و خشونت در بدنه اجتماعی سوریه.
دو. بعد از نابودی داعش ( یعنی یک سازمان تروریستی وحشی و فوق خطرناک ) که کار عظیم و ستایش آمیزی بود، موافقت با تجمیع سازی تروریست های جبهه النصره و غیره در یک منطقه واحد از سوی ایران و روسیه کار بسیار خام و ناپخته ای بود.
سه. ایران می بایست طی پیمانی با کشورهای دخیل از جمله روسیه، ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس و حتی امریکا، درباره ««سوریه بدون داعش»»، سرمایهگذاری خود در سوریه را به طور نسبی تضمین میکرد.
چهار. باید از ابتدا حضور مستشاری ایران در سوریه همراه با یک برنامه اجتماعی فرهنگی طراحی میشد. این کمبود، بارها از سوی برخی دلسوزان فرهنگی به مسئولان وقت گوشزد شد اما با بی اعتنایی آنان روبرو گردید. البته کار اجتماعی و فرهنگی، کار نیروهای مسلح نیست و نیروی حرفهای خودش را می طلبد.
پنج. بعد از نابودی تقریبی داعش و شکل گیری اندکی آرامش، یا باید نیروهای نظامی- مستشاری ایرانی به کشور باز می گشتند و یا تدابیر لازم را برای حضور قدرتمندانه خود در سوریه اتخاذ می کردند. در اتفاق سقوط سوریه، ظاهرا حتی یک پیش بینی اطلاعاتی روشن از سوی نیروهای مستقر ( مبنی بر احتمال بالای سقوط فوری بشار اسد و فروپاشی رژیم او ) وجود نداشته و این نشانگر ضعف جدی سیستم اطلاعات نظامی ایران در سوریه است.
شش. صدا وسیما طی این مدت اطلاع رسانی و تحلیل صحیحی از وضعیت میدانی سوریه به مردم ارائه نداد و حتی تحلیلگر سیاسی رسانهملی ( محمد جواد لاریجانی ) شب سقوط کامل سوریه، در تریبون صدا و سیما، امکان سقوط کامل بشار اسد را منتفی اعلام کرد!
هفت. اطلاعیه وزارت خارجه درباره شرایط سوریه ناکافی و با تاخیر صورت گرفت و در آن نشانه ای از تسلط جمهوری اسلامی بر اوضاع مشاهده نشد و مشخص بود وزارخارجه گیج و فاقد ایده است.
هشت. در حال حاضر، مهم ترین کاری که باید از سوی وزارتخارجه و ستادکل نیروهای مسلح برای مردم ایران صورت گیرد، تحلیل علمی ( نه عاطفی ) از هزینه-فایده سرمایهگذاری ج.ا.ا در سوریه طی سالهای اخیر است تا افکار عمومی نسبت به صحیح بودن هزینه های جانی و مالی گسترده در آنجا قانع شوند.
رضا غلامی
۱۹ آذر ۱۴۰۳
محل انتشار : اینستاگرام
بدون دیدگاه