آثار مرحوم‌ ابوالحسنی‌ در عرصه‌ تاریخ‌پژوهی،‌ گره‌گشاست

 در آستانه فرارسیدن دومین سالگرد درگذشت استاد فقید حجت الاسلام‌والمسلمین دکتر علی ابوالحسنی(منذر) و برگزاری همایش «بیدارگر بصیر» در 5 اسفندماه به همت موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران و با همکاری مجمع ناشران انقلاب اسلامی،حجت‌الاسلام رضا غلامی،رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی «صدرا»، به تبیین ویژگی‌های علمی و اندیشه‌ای مرحوم ابوالحسنی پرداخت.
حجت‌الاسلام رضا غلامی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی مجمع ناشران انقلاب اسلامی «منانشر»، درباه مبانی فکری و اندیشه‌ای مرحوم استاد ابوالحسنی، گفت: ایشان را باید یک مورخ و تاریخ‌پژوه کم‌نظیر به‌شمار آورد که عمر خود را وقف باز کردن گره‌های تاریخ معاصر ایران کرد. البته باید توجه داشت که ایشان فقط به روایتگری تاریخی اکتفاء نمی‌کرد؛ مرحوم ابوالحسنی برای خود رسالت نقد تاریخی قائل بود لذا سعی می‌کرد در کنار ارائه دقیق و بی‌کم و کاست یک واقعه تاریخی، آن را از چشم یک عالم دینی و یک انقلابی اصیل مورد نقد و بررسی قرار دهد.
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی «صدرا» افزود: واقعاً کسی را به سخت‌کوشی ایشان سراغ ندارم؛ اگر قانع می‌شد که ورودش به یک عرصه پژوهشی برای اسلام و انقلاب اسلامی ضرورت دارد، هرگونه رنج و سختی را برخود تحمیل می‌کرد تا امکان ورود به آن عرصه فراهم شود. بر همین اساس، بسیاری از کارهای وی که سابقه ده ساله ویا بیشتر داشت، به دلیل انجام کارهای پراکنده که برحسب ضرورت پذیرفته بود، روی زمین می‌ماند.
وی تصریح کرد: جالب است بدانید، از استاد ابوالحسنی چند ده هزار فیش پژوهشی ارزشمند به جای مانده که نشان دهنده وسعت کارهای مطالعاتی آن مرحوم و برنامه دقیق و مفصّلی است که برای کارهای پژوهشی داشت. بنده ورود استاد به کارهای ضروری را ناشی از غیرت اسلامی و انقلابی‌اش می‌دانم. غیرتمندی مرحوم ابوالحسنی باعث می‌شد که ایشان به‌ویژه در برابر حوادث، وقایع و آنچه که به اسلام و انقلاب لطمه می‌زد، بی تفاوت نباشد و با تمام وجود به آن بپردازد.
حجت‌الاسلام غلامی در ادامه با اشاره به مهم‌ترین ویژگی آثار تاریخی مرحوم ابوالحسنی ادامه داد: آثار ایشان، اغلب در عرصه تاریخ پژوهی، نقش گره‌گشایی دارد. به‌عبارت دیگر به ده‌ها سوال و شبهه پیچیده پاسخ می‌دهد و بن بست‌ها را از میان می‌برد.
رئیس مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی «صدرا» درخصوص تاثیر آثار حجت‌الاسلام دکتر ابوالحسنی در فهم صحیح تاریخ معاصر ایران به‌ویژه در دوره مشروطه اظهار داشت:واقعیت این است که مطالعه آثار استاد ابوالحسنی می‌تواند علاوه بر ایجاد بینش تاریخی، عمق فکری افراد را نیز افزایش دهد. ایشان عادت داشت وارد لایه‌های عمیق وقایع و پدیده‌های تاریخی شود و آن را با تمام جزئیات مورد بررسی قرار دهد. البته ورود مرحوم استاد ابوالحسنی به جزئیات، مانع از کلان نگری هم نمی‌شد.
وی افزود: به اعتقاد بنده، هیچ‌کس مثل استاد ابوالحسنی نهضت مشروطه را نمی‌شناخت و به ابعاد و لایه‌های زیرین آن اشراف نداشت. با اینکه با وفات استاد فعالیتش در حوزه مشروطه‌پژوهی ناقص ماند اما به اعتقاد من، مطالعه آثار ایشان در عرصه مشروطه، فهم ممتاز و منحصر بفردی از آن واقعه مهم برای افراد ایجاد می‌کند که نسبت بیشتری با حقیقت دارد.
حجت‌الاسلام غلامی با ارزشمند و خواندنی توصیف کردن همه آثار مرحوم ابوالحسنی، توضیح داد: مجموعه آثار استاد درباره شیخ فضل الله نوری خصوصا به خاطر عشقی که ایشان به آن شهید والامقام داشت، در میان آثار گوناگون وی کاملاً شاخص است. البته آثار علمی ایشان درباره فرقه ضالّه بهائیت هم ‌ممتاز است. بعید می‌دانم این حجم افشاگری‌ای که مرحوم ابوالحسنی درباره بهائیت دارند در گذشته سابقه داشته باشد.
گفتنی است مرحوم حجت الاسلام دکتر ابوالحسنی مشهور به «منذر»، از استادان و محققان برجسته عرصه تاریخ پژوهی دوران معاصر ایران بود که حاصل 30 سال تلاش و مجاهدت وی در این زمینه منجر به تالیف ده‌ها اثر ارزشمند شده است. ایشان در چهارم اسفندماه سال 1390 در سن 56 سالگی به دیار حق شتافت.

پایان پیام/

https://r-gholami.ir/?p=283